Pathfinders maken bijzondere parachutesprong in Bulgarije

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Bron defensiekrant via defensie.nl

Elf pathfinders hebben deze week voor het eerst op grote hoogte gesprongen met zware last van circa negentig kilo. Dat deden ze vanuit een C-130 Hercules die rechtstreeks van Vliegbasis Eindhoven kwam.

“Niet eerder hebben we een oefening gedaan waarbij het draait om missievoorbereiding, coördinatie, het beladen van de C-130 in Eindhoven, aansluitend vier uur lang vliegen naar Bulgarije, in de lucht gereedmaken en vervolgens van grote hoogte te springen’’ aldus adjudant Frank, leider der oefening en stafonderofficier bij 11 Luchtmobiele Brigade.

De pathfinders sprongen boven het Bulgaarse Chesnegirovo naar het voormalig militaire vliegveld voor de oefening Spartan Falcon. Eenmaal geland gingen ze direct door met hun taak; het uitzetten van een Air Landing Zone (ALZ) en Dropzone (DZ). Want nog geen drie uur na de infiltratie moet de C-130 kunnen landen om de pathfinders van extra personeel en materieel te voorzien.

Spartan Falcon integreert gedurende de week met de grootschalige oefening European Falcon. Hierbij krijgen de pathfinders te maken met verschillende categorieën Bulgaarse, Italiaanse, Litouwse, Nederlandse en Roemeense transportvliegtuigen. Er zal worden getraind op battle landing zones, het droppen van container delivery systems (ladingen die gedropt worden met de parachute) en air traffic control. De oefening wordt afgesloten met een ‘hot extractie’, waarbij de pathfinders onder vijandelijke dreiging het vliegveld moeten verlaten om met de C-130 direct terug te vliegen naar Eindhoven.

Bron: Defensie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *