Defensie RNLAF Hercules dropt hulpgoederen boven Gaza

Nieuwsbericht | 04-02-2024 | 21:03

Nederland en Jordanië hebben zondagavond onder andere medische hulpgoederen gedropt, bestemd voor een Jordaans veldhospitaal in Gaza. Beide landen voerden de operatie uit met een C-130-transportvliegtuig.

Heftruck lost pallets met goederen, om ze naar de C-130 te brengen. Op de goederen de Jordaanse en Nederlandse vlag.

De goederen zijn bedoeld om de voorraden aan te vullen van het ziekenhuis dat Jordanië sinds 2009 onderhoudt. Defensie voert de operatie uit, de financiering komt uit de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De geschatte kosten van de operatie zijn € 1 miljoen.

Nederland zet zich samen met andere landen in voor meer humanitaire hulp voor de burgerbevolking in Gaza. Hulpverlening over land is de meest effectieve manier om op grote schaal hulpgoederen ter plekke te krijgen. Maar tot nu toe is de toegang via de landsgrenzen beperkt. Daarom is nu voor deze luchtdropping gekozen.

C-130 Hercules-transportvliegtuig voor vertrek op vliegveld in Jordanië.
C-130 op vliegveld in Jordanië.

Jordanië leverde eerder al meerdere ladingen vanuit de lucht om de penibele situatie van het ziekenhuis te verlichten. Hierbij zaten destijds ook hulgoederen die Defensie uit eigen voorraad leverde. Dit keer voerden de militaire toestellen de operatie gezamenlijk uit vanaf een vliegveld in Jordanië. De operatie werd gecoördineerd met Israël.

De vliegtuigen en hun bemanningen keerden na de operatie veilig terug.

bron defensie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *