RNLAF Hercules gaat opnieuw airdrops humanitaire hulp voor Gaza uitvoeren!

Nieuwsbericht | 29-03-2024 | 19:22

Nederland stuurt opnieuw een C-130 Hercules transportvliegtuig naar het Midden-Oosten. Het toestel wordt daar in april ingezet voor humanitaire steun aan Gaza. Net als eerder deze maand gaat het voedselpakketten droppen. Nederland doet dit samen met Jordanië en andere internationale partners. Dat meldt het kabinet vandaag.

Hercules C-130 in Jordanie
Hercules C-130 transportvliegtuig op een vliegveld in Jordanië.

Vanwege de verder verslechterende humanitaire situatie in Gaza stelt Defensie een C-130 en een bijbehorend detachement beschikbaar om de bevolking te voorzien van noodhulp. Het verruimen en versnellen van de toegang tot humanitaire hulp over land is cruciaal om tegemoet te komen aan de benodigde volumes en blijft daarom de prioriteit van het kabinet. 

Jordanië coördineert de hele operatie, in afstemming met Israël. De landen die meedoen aan de airdrops zijn naast Nederland en Jordanië ook België, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De bedoeling is om dagelijks op grotere schaal op diverse plekken voedselpakketten af te werpen.

Risico’s

Recente leveringen van hulpgoederen door andere landen hebben aangetoond dat er risico’s zijn bij het droppen van voedsel via de lucht. Het gaat hier bijvoorbeeld om het opvangen en verdelen van goederen. Het risico op burgerslachtoffers en schade aan gebouwen is klein maar niet uit te sluiten. De humanitaire situatie en wanhoop onder de bevolking verhoogt het risico op ongelukken

Om de risico’s zo klein mogelijk te maken zijn verschillende maatregelen genomen. Zo is het gewicht van de pakketten aangepast. Verder zijn samen met Jordanië de meest geschikte locaties voor drops in kaart gebracht. Ook wordt rekening gehouden met de weersomstandigheden. Als de nauwkeurigheid van de drop niet veilig genoeg kan, wordt deze niet uitgevoerd.

defensie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *